PP_matkarlek.png

Mat med kärlek

På Peter Pan vill vi att måltiderna ska vara goda och trivsamma, det är viktigt för att maten ska hamna i magen!

Vi har eget tillagningskök på förskolan och råvarorna och livsmedlen vi serverar är näringsrika och hållbara. Vi strävar mot att erbjuda en kost med ett lågt sockerintag, som är varierad och näringsriktig och som har hög kvalitet på råvarorna som i möjligaste mån är ekologiska och närodlade. Minst två dagar i veckan äter vi vegetariska måltider. Vi utgår från 50/50 principen som fokuserar på en mer växtbaserad kost med ett näringsrikt och klimatsmart innehåll. Utifrån given budget är Peter Pans mål att vid varje måltid som innehåller kött erbjuda ett vegetariskt alternativ till alla barn på förskolan.

Personalen äter alla mål tillsammans med barnen, så kallad pedagogisk måltid. Vi anser att en bra måltid har stor betydelse för barnens hälsa, trivsel och förutsättningar för lärande, bra måltider ger möjlighet till att orka leka och lära.

OBS, vi är en nötfri förskola!

 
 

EKO!

All frukt och grönt som vi köper är ekologiskt odlad. Vi har även en liten odlingslott på vår gård där barnen deltar i plantering och skörd. Vid två tillfällen varje dag erbjuds barnen ekologisk frukt och vi inleder lunchen med ekologiska grönsaker. Vi dricker även ekologisk mellanmjölk som serveras till frukost och mellanmål. (Eftersom mjölk hämmar upptaget av järn dricker vi vatten till lunch.)  

 
 

En vanlig dagsmeny hos oss:

 
 

Frukost 07.45

  • Ekologisk yoghurt & hemgjord müsli

  • olika sorters bröd, knäckebröd, smör, ost, korv, ägg, ekologiska grönsaker och frukt

  • Vatten & ekologisk mjölk

Fruktstund 09:15

  • Ekologiskt frukt

Lunch 11:00

  • Ekologiska gurkstavar, sallad med majs & ärtor

  • Fiskgratäng med dillsås och pressad potatis

  • Knäckebröd

  • Vatten

Mellis14:00

  • Hembakat bröd och hallonsmoothies

  • Ekologisk mjölk